גירסת PDF להורדה:
לכבוד מבקר המדינה, שר הבריאות, חברות וחברי ממשלת וכנסת ישראל,
הנדון: הנזק שבכריכת סוגיית הזהות המגדרית לנושא טיפולי ההמרה
מסמך זה נכתב בתגובה לחוזר משרד הבריאות בנושא טיפולי המרה מיום 14 לפברואר 2022 שחתום על ידי מנכ”ל משרד הבריאות, פרופסור נחמן אש.
נבקש לציין בתחילת דברינו את תמיכתנו הבלתי מסויגת בעמדת משרד הבריאות בנוגע לשלילת טיפולי המרה שנועדו לשנות נטייה מינית. במסגרת זו אנו מקבלות את עמדת החוזר כי נטייתו המינית של אדם אינה בעיה רפואית או נפשית הדורשת טיפול. בחברה מתוקנת, צריך להיות רשאי כל אדם לבחור את המין של בן או בת זוגו.
עם זאת, הופתענו לגלות כי בתוך החוזר הנ”ל, נכרכה סוגיית הזהות המגדרית ביחד עם הנטייה המינית. הגדרה זו תחת כפיפה אחת אינה הגיונית, או מדעית (כפי שמשתמע מן החוזר , סעיף 1.3 בפרט), ובפרט בהתייחס לקטינות וקטינים, מהווה סיכון משמעותי לגוף ולנפש.
על פי החוזר : ‘טיפולי המרה הם כל טיפול או יעוץ, הניתן בכל דרך ושמטרתו לשנות, כביכול, את הזהות המגדרית ואת נטייתו המינית של האדם לרבות טיפול שיחתי , תרופתי, התנהגותי, או חינוכי…’ (סעיף 1). תחת הגדרה זו, כפועל יוצא של הכללת הזהות המגדרית תחת אותה הגדרה עם נטייה מינית, כל ייעוץ פסיכולוגי לסובלים מדיספוריה מגדרית שאינו מאשרר מגדר ייחשב ל’טיפול המרה’.
משמעותה של כריכה נמהרת חסרת אחריות זו הינה לכן הסללה נטולת כל בקרה או מנגנוני פיקוח של קטינות וקטינים לקבלת טיפולים הורמונליים, ניתוחיים ואחרים, תוך גרימת נזק בריאותי משמעותי ובלתי הפיך, מבלי שמוצו אפיקי טיפול ייעוציים לבירור מקורותיה של פנייתם.
כריכת סוגיית הזהות המגדרית בחוזר, מתעלמת ממורכבותה של הדיספוריה המגדרית, בייחוד בגיל הנעורים, מכשירה את הקרקע לשינויים פולשניים ובלתי הפיכים בגופם של קטינות וקטינים ובמידה רבה תומכת בטיפול ‘המרה גופני’ כ’התאמה מגדרית. ‘
מתוך מחקרים אחרונים ונתונים שנאספו ברחבי העולם עולות העובדות הבאות:
- העלייה המשמעותית ביותר בשנים האחרונות בפנייה למרפאות מגדר, היא של נערות (עלייה של אלפי אחוזים)i
- בבסיס רבים מהמקרים הללו עומדות פגיעות מיניות, או יחס מורכב אל מול הדימוי הנשי ובפרט דימוי הגוף הנשי שנערות כיום נחשפות אליו בתרבות הפורנו ובתרבות הפופולריתii.
- נערות רבות פונות לטיפול עם בעיות נפשיות כגון דיכאון וחרדות שמקורן בלתי קשור לזהות המגדריתiii אך ברוח התקופה מקוות ששינוי מגדרי, קרי הפיכתן לבנים, ירפא את מצוקתן.
- הססטיסטיקה מראה שיש בין הפונות אחוז גבוה של נערות על הרצף האוטיסטי ביחס לשיעורן באוכלוסייהiv .
- קיימים דיווחים על נערות שמזדהות כזכרים בסביבות הומופוביות שדוחות את נטייתן המיניתv.
- בעולם המערבי ניתן לזהות כבר כיום דפוס של נשים בשנות העשרים המוקדמות לחייהן, שעברו בצעירותן טיפול לשינוי מין, בשילובים שונים של הורמונים וניתוחים, ומדווחות כי הבעיות שבגינן פנו לטיפול לא נפתרו ומנגד גרמו להן לנזק בריאותי בלתי הפיך (ראו מקרה התביעה המשפטית שהגישה קירה בל נגד משרד הבריאות הבריטי)vi.
- קבוצה שנייה שלגביה יש עליה של דיווחים ברצון לשינוי מין הינה ילדים בנים בגיל צעיר שמגלים נטייה להתנהגות שמשויכת באופן סטריאוטיפי לבנות (משחקים, לבוש, דיבור, או התנהגות כלליים). שורת מחקרים העלתה שרובם המשמעותי של קטינים שזוהו כסובלים מדיספוריה מגדרית (כ-%80 ) חוזרים להזדהות כבני מינם בטיפול תומך בתום גיל ההתבגרותvii . בניגוד לכך, בקרב ילדים ונוער שקיבלו בלוקרים, רובם המוחלט (קרוב ל%100) ממשיך עם לקיחת הורמונים, וזאת כי מניעת גיל ההתבגרות משמרת את הדיספוריה המגדריתviii . גם מעבר חברתי (כלומר, התקבלות בסביבתם כבני המין השני) מצמצם את סיכויי ההחלמה מהדיספוריהix. בדומה לנערות לסביות, גם נערים הומואים בסביבות הומופוביות, או במקרים של בידוד חברתי קשה, נוטים לזהות את עצמם כנשיםx.
היות ורבים מהסובלים מדיספוריה מגדרית בילדות הינם הומואים, לסביות , וביסקסואלים , החוזר בצורתו הנוכחית פוגע אנושות דווקא באוכלוסיה עליה בא לכאורה להגן.
אנו תובעות את הוצאת שיח הזהות המגדרית מכל תקנה שמתייחסת לטיפולי המרה בנטייה מינית, והפרדה מושכלת וברורה בין הנושאים בדיונים עתידיים. במקביל , אנו קוראות לעריכת דיון אחראי על הגישה הראויה לעלייה הגבוהה של פניות של קטינות וקטינים למרפאות מגדר, תוך התייחסות לנתונים המגיעים מרחבי העולם.
כמו כן אנו דורשות שקיפות מלאה של הנתונים הנאספים בישראל, כולל מעקב לאורך שנים על ילדים/ות ונוער שהופנו לטיפול הורמונלי וניתוחי, ותחקיר במקרים של חרטה בדיעבד.
אנחנו מבקשות להזכיר שכשמדובר בילדים ונוער המזדהים כמגווני מגדר , תחום המחקר בישראל נמצא בחיתוליו והחוזר כפי שנוסח מקבע תפיסה שנויה במחלוקת ומונע התקדמות והתפתחות בשדות אלה.
נשמח להציג עוד תימוכין ומקורות לכל הטענות שהעלינו במכתב זה, בנוסף למחקרים המפורטים בעמוד הבא .
אימייל ליצירת קשר: forkids.israel@gmail.com
בברכה,
אזרחיות/ים, מטפלות/ים, פעילות לזכויות נשים, והורים מודאג ים/ות.
אם ברצונכם/ן לחתום, אנא שלחו הודעה דרך טופס המשוב (ר’ צרו קשר למעלה).
סימוכין וציטוטים מופיעים בקובץ ה-PDF המצורף בראשית המאמר.