מבוסס בין היתר על פוסט מאת כריסטינה באטנס, 4 ביוני 2024. קישור למקור.
בהמשך למאמר שבו הצגנו מחקר המקשר בין שימוש בטסטוסטרון אצל נשים המזדהות כטרנס ובין תפקוד לקוי של רצפת האגן האופייני לגיל המעבר, מחקר חדש מצא שנשים המזדהות כטרנס הנוטלות טסטוסטרון נמצאות בסיכון יתר לקרעים ודימומים בנרתיק לאחר שעברו “כריתת רחם זעיר פולשנית”. חוקרים בקולג’ לרפואה של ויסקונסין ניתחו מידע שהתקבל מניתוחים ורשומות רפואיות במרכז אקדמי גדול. הם בחנו שיחות טלפון, ביקורים בחדר מיון וביקורים במרפאה במשך 90 יום לאחר הניתוח. המטרה הייתה להשוות את הסיבוכים בין נשים המזדהות כטרנס והנוטלות טסטוסטרון לאלו שאינן נוטלות.
המחקר כלל נשים בגילאי 18-55 שעברו כריתת רחם זעיר פולשנית עם או בלי כריתת שחלות בין ינואר 2014 ודצמבר 2022. הניתוח הכולל הסרה של הרחם דרך חתכים קטנים, מוצע לעיתים קרובות למטופלות המזדהות כטרנס כ”כריתת רחם מאשררת מגדר”. המחקר כלל 88 משתתפות הנוטלות טסטוסטרון ומזדהות כזכרים, זכרים טרנסים, ג’נדר קוויר או לא בינאריות. קבוצת הביקורת כללה 242 מטופלות המזדהות כנקבה, ג’נדר קוויר או לא בינאריות ושלא נטלו טסטוסטרון. המטופלות שנטלו טסטוסטרון היו לרוב צעירות יותר, בעלות משקל גוף נמוך יותר, בריאות ככלית טובה יותר, וכן יותר מהן מעולם לא ילדו. הזמן החציוני לשימוש בטסטוסטרון היה שנתיים וחצי.
הנשים שנטלו טסטוסטרון סבלו יותר מקרעים באזור הפרינאום (חיץ הנקבים) שדרשו תיקון. שיעור הקרעים בשאר אזורי מערכת המין החיצונית – אזור השופכה, השפתיים והעצבים, היו דומים בין שתי הקבוצות. החוקרים הסיקו שההבדלים לא נובעים מהניתוח עצמו אלא מהטסטוסטרון, שגורם לשינויים ניווניים ברקמות באזור הנרתיק.
על פי השערת ארגון WPATH (הארגון המקצועי העולמי לבריאות טרנסים) אחת הסיבות לממצאים היא שנטילת טסטוסטרון גורמת להפסקת הווסת תוך כמה חודשים, ולכן מטופלות שנוטלות טסטוסטרון פונות בשכיחות גבוהה יותר לטיפול רפואי עקב דימום מהנרתיק.
החוקרים מודים במגבלות המחקר: הדגימה קטנה יחסית, הנתונים נאספו ממרכז רפואי יחיד, שתי הקבוצות שונות זו מזו לא רק בלקיחת טסטוסטרון אלא גם בגיל, משקל גוף ומדדים אחרים, והנתונים שנאספו התבססו על פניות למרכז הרפואי ולכן יש סיכוי שאינן משקפות סיבוכים קטנים יחסית. עם זאת, החוקרים מדגישים את הצורך לספק ייעוץ לפני הניתוח לנשים שנוטלות טסטוסטרון.
המחקר הזה, בתוספת למחקר שהצגנו לפני כמה ימים גורם לנו לתהות: אולי במקום “לספק ייעוץ”, רופאים פשוט יפסיקו להציע את הניתוחים והטיפולים הדרסטיים ומשני החיים האלה לכל דורשת ללא צורך רפואי?