15 במאי 2020, תרגום מאת נעמה עציץ
מקור: https://www.gccan.org/blog/interview-with-dr-lisa-littman
ליסה ליטמן היא חוקרת שעוסקת במחקרים על מעבר מגדרי חוזר והיא האישה שטבעה את המונח “דיספוריה מגדרית מהירה” (ROGD). כעת, למטרות המחקר הנוכחי שלה על מתחרטי המעבר המגדרי ומבצעי מעבר מגדרי חוזר, היא מחפשת משתתפים בין הגילאים 18-33, שנהגו להזדהות כטרנסג’נדרים והפסיקו וגרים בארצות הברית. באדיבותה, הקדישה ליטמן זמן ל- GCCAN כדי לספר לנו על המטרות והשיטות שלה. אנו מקווים שמידע זה יהיה מועיל למתחרטי המעבר המגדרי וכל מי שסקרן לגבי המחקר.
מהי השאלה שעליה את מנסה לענות במחקר הזה?
מטרת המחקר היא ללמוד על חוויותיהם של מתחרטים ומבצעי מעבר חוזר. חלק מהשאלות שעליהן המחקר ינסה לענות הן: אילו גורמים עשויים להיות קשורים או לא קשורים להתפתחות וההתרחקות מהזדהות טרנסג’נדרית והאם אנשים חוו שינויים בנטייה המינית שלהם במהלך ואחרי ההזדהות הטרנסג’נדרית. בנוסף, לגבי המשתתפים שפנו לטיפול רפואי – המחקר יבחן אילו סוגים של תהליכי ייעוץ והסכמה הם עברו, כולל אילו סיכונים, יתרונות וחלופות דנו איתם לגביהם לפני קבלת המרשמים, ואילו סיכונים, יתרונות וחלופות המשתתפים היו רוצים שידונו איתם לגביהם באותה התקופה.
איך את מתכוונת להבטיח שתקבלי למחקר אוכלוסיה מתאימה ללמוד ממנה?
יש כל כך מעט מידע על אנשים שהתחרטו ובצעו מעבר חוזר, כולל עד כמה החוויה שכיחה או לא, אז בשלב זה יהיה עלינו להסתמך על מדגם נוחות (מדגם שנבחר מתוך אלו הזמינים ביותר, ואינו בהכרח משמעותי סטטיסטית – המתר’). כדי לנסות למצוא אנשים המתאימים למחקר אנו מפרסמים מידע על הגיוס ברשתות החברתיות, מעבירים אותו מפה לאוזן ונעזרים במספר אנשים שביצעו מעבר חוזר ומשתפים את המידע ברשתות החברתיות. בנוסף, שיתפנו את המידע בנוגע למחקר עם מטפלים שעשויים לעבוד עם אוכלוסייה זו ונמצאים ברשומות מקצועיות, כדי שהם יוכלו לשתף אותו גם עם מטפלים וחוקרים אחרים ולבקש מהם לשתף.
כדי להבטיח שרק אנשים המתאימים למחקר יענו על הסקר, אני עורכת ראיונות וידאו ורק האנשים המתאימים יקבלו קישור (לשימוש חד פעמי בלבד) לסקר.
איך את מקווה שהמחקר ישפיע?
אני מקווה שהמחקר יעזור להנחות מחקרים עתידיים לגבי הדרך הטובה ביותר לענות על הצרכים הרפואיים והפסיכולוגיים של מתחרטים ומבצעי מעבר חוזר, וגם שתוצאות המחקר יספקו מידע בקשר לתהליך הייעוץ וההסכמה לאנשים המעוניינים במעבר המגדרי.
איך את צופה שהמחקר הזה ישרת את הקהילה הטרנסג’נדרית ומבצעי המעבר החוזר?
תקוותי היא שתוצאות מחקר זה יסייעו לבטל את הסטיגמטיזציה של החוויות והתוצאות השונות הקשורות לדיספוריה מגדרית ולמעבר רפואי וניתוחי.
איזה שיתופי פעולה עם פעילים בנושא הטיפול המגדרי היו לך בנוגע למחקר זה?
התמזל מזלנו לשתף פעולה עם פרויקט החוסן של פיקה (PRP), קבוצה של ארבע נשים שביצעו מעבר מגדרי חוזר ושיתפו את חוויותיהן ברשתות החברתיות. פרויקט ה-PRP סיפק תובנות ומשוב בעל ערך רב במהלך תכנון המחקר הזה, בפיתוח הסקר ובגיוס המשתתפים.
תודה לך, ד”ר ליטמן, על שהקדשת מזמנך לדבר על המחקר.
למעוניינים להשתתף במחקר הנה קישור לעלון המידע.
הערת צוות האתר: הראיון נערך ב-2020 והמחקר כבר הושלם ופורסם. הנה קישור: https://link.springer.com/article/10.1007/s10508-021-02163-w
פינגבק:מחקר על מתחרטים וטרנסים לשעבר – ליסה ליטמן 2021 – ג'נדר קריטיקל ישראל