למחצית מחברי ועדת הבריאות הטרנסג’נדרית של ארגון הבריאות העולמי אין רקע רפואי ורובם אקטיביסטים

למחצית מחברי ועדת הבריאות הטרנסג’נדרית של ארגון הבריאות העולמי אין רקע רפואי ורובם אקטיביסטים

מאת: נעמה עציץ, ינואר 2024

האנשים האחראים לקביעת ההנחיות לטיפול בטרנסג’נדרים מטעם ארגון הבריאות העולמי הם ברובם אקטיביסטים אידאולוגיים וללא רקע רפואי. 


בחודש דצמבר 2023, הכריז ארגון הבריאות העולמי על חברי הוועדה שתקבע את הנחיות הטיפול לטרנסג’נדרים. על פי התכנית, הוועדה תספק ראיות ותבנה הנחיות חדשות לגבי התערבויות רפואיות שמטרתן “להגביר את הנגישות והשימוש בשירותי בריאות איכותיים ומכבדים לטרנסג’נדרים ומגווני מגדר.” 

ההנחיות יתמקדו ב-5 תחומים: 

  • מתן טיפול מאשרר מגדר, כולל הורמונים. 
  • חינוך והכשרה של עובדי בריאות למתן טיפול מגדרי 
  • מתן שירותי בריאות לטרנסג’נדרים ומגווני מגדר שסבלו מאלימות בהתאם לצרכיהם 
  • קביעת מדיניות התומכת בטיפול מגדרי כולל 
  • הכרה משפטית בזהות מגדרית על בסיס הזדהות עצמית

פאנל הוועדה מורכב מ-21 אנשים, כאשר לפחות מחצית מהם ללא רקע רפואי וכמעט שני שליש מהם אקטיביסטים, עורכי דין לזכויות אדם ויועצי מדיניות. רק מעט יותר משליש מהם הוכשרו כרופאים.

אלה חברי הוועדה והרקע שלהם:

  1. אלישיה קרוגר – גבר שביצע שינוי מין וכיום מזדהה כאישה. רוקח עם הכשרה באפידמיולוגיה של מחלות מין וויראליות. היה שותף להקמת האגודה המקצועית הברזילאית לבריאות טרנסג’נדרים (BRPATH) וחבר באיגוד המקצועי העולמי לבריאות טרנסג’נדרים (WPATH).
  2. אפאקו וויליאמס – פעיל למען זכויות טרנסג’נדרים באוגנדה, ייסד את רשת טרנס אוגנדה (TNU). לווילימאס רקע בעבודה סוציאלית והוא גם עורך דין עם ניסיון בהגנה על אנשי להטב”ק.
  3. איובה אל האמרי – אישה שביצעה מעבר מגדרי לגבר ממרוקו. הקימה קבוצת הסברה מרוקאית להט”בית ומכהנת בוועדת ההיגוי של רשת הטרנס האפריקאית והרשת העולמית לאנשים החיים עם איידס.
  4. כריס מקלכלן – אישה המזדהה כגבר. חברה באגף המיניות והמגדר של האגודה הפסיכולוגית של דרום אפריקה, שם סייעה בפיתוח ההנחיות הראשונות והסופיות לרפואת מגדר דרום אפריקאית. היא גם חלק מצוות הליבה שפיתח את הנחיות העיסוק לפסיכולוגים העובדים עם אנשים מגווני מגדר.
  5. סיאנן ראסל – גבר המזדהה כ”הם”. כימאי ופעיל לזכויות טרנס מבלגיה. היה פעיל להטב”ק בארה”ב בשנות ה-90 ועבד בקבוצות לזכויות טרנסג’נדרים באסיה ובאירופה. ראסל הוא גם מנהל רשת שורדי טרנס, עמותה בינלאומית המתמקדת במחקר, הסברה והעלאת מודעות הקשורים לטיפול בטרנסים החשופים לאלימות מינית.
  6. אסתר קיזמודי – עורכת דין בינלאומית לזכויות אדם המתמחה בבריאות מינית ופוריות, מנהלת קבוצה שבין היתר בוחנת כתבי עת אקדמאים המפרסמים מחקרים הנוגעים לבריאות מינית וזכויות מגדר.
  7. פליסבלה דה אוליביירה גספר – יועצת מדיניות מגדרית של שר הבריאות במוזמביק, שם היא מכשירה עובדי בריאות להתמודדות עם נושא המגדר בקרב מטופלים. מייעצת לארגון הבריאות העולמי בז’נבה לגבי פיתוח אסטרטגיות לשימוש ברפואה מסורתית ואלטרנטיבית במגוון מסגרות.
  8. טדי קוק – אישה החיה כגבר טרנס. פעילת הסברה ומנהלת בריאות הקהילה בארגון ACON, ארגון לקידום בריאות חולי איידס ולהטב”ק מאוסטרליה. לוקחת חלק בקבוצות ייעוץ לזכויות טרנס, כולל סקר הבריאות והרווחה של קהילת הלטב”ק באוסטרליה.
  9. אריקה קסטלנוס – גבר החי כאישה טרנסית, פעיל מבליז המתגורר כיום בהולנד. השלים תוכנית תעודה לביצוע מחקר בנושאי בריאות להטב”ק, ייסד את הרשת הראשונה של אנשים בבליז שחיים עם איידס, כמוהו. קסטלנוס מוביל כיום את ארגון GATE לזכויות בריאות טרנס
  10. פלורנס אשלי – גבר החי כאישה טרנסית ומזדהה כ”הם”. אשלי הוא פרופסור למשפטים בקנדה המתמחה באתיקה ברפואה, חיבר ספר בשם Gender/Fucking: The Pleasures and Politics of Living in a Gendered Body (מגדר וזיונים: ההנאות והפוליטיקה של חיים בגוף מגדרי).
  11. יאיאן ארפייה – גבר החי כאישה טרנסית ופעיל בפיליפינים, מנהל תוכנית של ארגון בשם LoveYourself Inc המספק שירותי בריאות מינית ומעבר מגדרי לקהילה הטרנסית שם.
  12. זכריה נאסר – ככל הנראה אישה החיה כגבר. פעילה מלבנון, הייתה חברה בקבוצת זכויות להטב”ק, הקימה את הקבוצה Qorras, שאוספת ומפיצה דוחות על זכויות אזרח ומדיניות מנקודת מבט פמיניסטית וקווירית.
  13. רנה ג’אנמנוייסוק – גבר שחי היום כאישה טרנסית, בעל תואר שני במנהל עסקים, מנהל תוכנית האיידס של המכון לחקר וחדשנות בבנגקוק, תאילנד, שם הקים את מרפאת הבריאות הראשונה בהובלת טרנסג’נדרים באזור. הוא גם חברה בתוכנית העוסקת בקשר בין אבחנות איידס ומחלות נפש.
  14. אלמה דה פריס – רופאת משפחה, פעילה בענייני בריאות טרנסים בדרום אפריקה וחברה מייסדת של האגודה המקצועית לבריאות טרנסג’נדרים בדרום אפריקה (PATHSA).
  15. גייל קנודסון – רופאה ופסיכיאטרית מקנדה, השתתפה במספר פאנלים לפיתוח הנחיות בריאות טרנסג’נדריות, הייתה שותפה לכתיבת מספר גרסאות של הנחיות הטיפול של האיגוד המקצועי העולמי לבריאות טרנסג’נדרים (WPATH), מנהיגה שותפה במכון החינוך העולמי ונשיאה לשעבר של WPATH והאיגוד המקצועי הקנדי לבריאות טרנסג’נדרים (CPATH).
  16. פאן ת’י ת’ו הונג – רופאה המתמחה במניעה ובקרה של מחלות המועברות במגע מיני ומחלות זיהומיות, מנהלת כללית של מינהל וייטנאם לבקרת איידס, פרופסור לבריאות באוניברסיטה הרפואית של האנוי.
  17. סאימה פאראצ’ה, אחת משני רופאי ילדים בפאנל. עובדת בתוכנית הלאומית לבקרת איידס בפקיסטן. חלק גדול מעבודתה התרכז בשיפור האבחון של איידס והכשרת עובדי בריאות אחרים בנושאי איידס ושחפת.
  18. סנג’אי שארמה – רופא הילדים השני מתוך שניים בפאנל. היה המנהל המייסד והמנכ”ל של האגודה לבריאות טרנסג’נדרים בהודו. יועץ במועצה להעצמת טרנסג’נדרים בדלהי, סייע בגיבוש הגנות משפטיות עבור טרנסים בהודו.
  19. שוביני רג’אן – רופאה וסגנית מנכ”ל בארגון הלאומי לבקרת איידס. הובילה את סדר היום של בריאות טרנסג’נדרים בהודו והייתה גורם מרכזי בכתיבת ‘הספר הלבן על שירותי בריאות מקיפים לבריאות טרנסג’נדרים’ של ממשלת הודו.
  20. וולטר בוקינג – פסיכיאטר וחוקר במכון הפסיכיאטרי במדינת ניו יורק. כיהן כנשיא WPATH והיה חוקר ראשי בשלושה מחקרים בנושא הממומנים על ידי המכון הלאומי לבריאות, כולל אחד העוסק באיכות החיים של אנשים טרנסים וא-בינאריים לאחר ניתוח מאשרר מגדר.
  21. וולטר בומן – רופא ומומחה לבריאות טרנסית בבריטניה. מתמחה ברישום, מינון ומעקב אחר טיפול הורמוני מעבר מגדרי, מתן הפניות לניתוחי מעבר מגדרי ומתן תמיכה פסיכולוגית לטרנסים. ד”ר בומן הוא החבר המייסד של האגודה המקצועית האירופית לבריאות טרנסג’נדרים (EPATH) והאיגוד הבריטי של מומחי זהות מגדרית (BAGIS).

אם הנחיות הטיפול הבינלאומיות בטרנסג’נדרים נקבעות על ידי פעילים אקטיביסטים, גם הטיפול בישראל יהיה בהתאם. זהו ציטוט מתוך האתר של דנה – המרפאה באיכילוב לילדים ונוער עם דיספוריה מגדרית:

“הטיפול נקבע בהתאם לסטנדרטים בינלאומיים, על פי קווים מנחים עדכניים שמפורסמים ע”י האיגוד האנדוקריני האמריקאי וה- World Professional Association for Transgender Health.”

מידע נוסף על הארגונים הללו והבעייתיות הרבה בהנחיות שלהם תוכלו למצוא כאן באתר. 

מקורות:

  1. https://www.bmj.com/content/384/bmj.q14.full
  2. https://www.dailymail.co.uk/health/article-12940493/HALF-WHOs-transgender-health-committee-members-NO-medical-background-majority-activists.html
  3. https://www.foxnews.com/media/more-than-half-whos-trans-health-committee-have-no-medical-background-lgbtq-activists-report
  4. https://www.who.int/news/item/18-12-2023-who-announces-the-development-of-a-guideline-on-the-health-of-trans-and-gender-diverse-people
  5. https://twitter.com/seap_eu/status/1524676305878458368
  6. https://gate.ngo/about-us/people/
  7. https://ihri.org/team/rena-janamnuaysook-mba/
  8. https://www.theguardian.com/society/2021/apr/23/we-deserve-the-dignity-of-being-known-teddy-cooks-transgender-speech-to-nsw-parliament-praised
  9. https://en.wikipedia.org/wiki/Florence_Ashley
  10. https://gate.ngo/about-us/board-of-directors/
  11. https://www.tasmc.org.il/dana-dwek/kidsendocrinology/pages/transgender.aspx