כך תעני לפעילי מגדר ברשת (חלק א’)

כך תעני לפעילי מגדר ברשת (חלק א’)

זהו תקציר של המאמר שמופיע כאן.

זהו חלק א’ מתוך שלושה. הנה קישור לחלק ב’ וחלק ג’.

במהלך ויכוחים אונליין תיתקלי בטיעונים רבים שחוזרים על עצמם. הנה כמה מהם והתשובות הנפוצות להם:

מין ביולוגי ומגדר

אנשים אינטרסקס הם הוכחה לכך שמין ביולוגי אינו בינארי אלא ספקטרום

מתוך מאמר של קולין רייט ואמה הינטון בוול סטריט ג’ורנל:

בבני אדם, כמו רוב מיני בעלי החיים והצמחים, המין הביולוגי של כל אחד מאיתנו נקבע על ידי האנטומיה של אחד משני סוגים של מערכת רבייה: סוג אחד המייצר תאים קטנים (זרע) ואחד המייצר תאים גדולים (ביצית), ועל פי התפקיד הביולוגי שממלאת מערכת זו ברבייה מינית. בלמעלה מ-99.98% מבני האדם האנטומיה של מערכת הרבייה היא חד משמעית זכרית או נקבית בעת הלידה. עם זאת ישנו הבדל בין הטענה שקיימים בדיוק שני מינים ביולוגיים (נכון) ושכל אחד מבני האדם שייך באופן חד משמעי לאחד משני המינים (לא תמיד נכון). אנשים אינטרסקסואלים קיימים, אבל הם נדירים להפליא ואינם מהווים “מין שלישי” או הוכחה לכך שמין ביולוגי הוא “ספקטרום” או “הבניה חברתית”.

פעילי מגדר רבים אוהבים לנפנף בסטטיסטיקות שעל פיהן 1% או אפילו 2-3% מהאוכלוסיה הם אינטרסקס. ראשית כל – קשה לדעת את המספר המדוייק. שנית – אחוז זה מתאר את כל התסמונות הגורמות לשוני כלשהו בהתפתחות מערכת הרבייה. רובן המכריע של הסובלים מתסמונות אלו הם עדיין זכר או נקבה באופן חד משמעי. מקרים שבהם המין הביולוגי לא יכול להיקבע בוודאות הם נדירים ביותר.

ללא כל קשר, ויכוחים על טבעו של המין הביולוגי אינם רלוונטיים לנושא הטרנסי. רובם המוחלט של הטרנסים אינם אינטרסקס וזה לא ברור מדוע קיומם של אינטרסקסואלים מוכיח שזכרים יכולים להזדהות כנקבות או ההיפך. ישנן תכונות רבות, ביולוגיות וחברתיות, המתקיימות לאורך רצף: גיל, גובה, מצב כלכלי וכו’, אבל אף אחד לא טוען שקיומם של אנשים בגיל העמידה מהווה הוכחה לכך שזקנים יכולים להזדהות כצעירים ולהיפך, או שקיומו של מעמד ביניים כלכלי מהווה הוכחה לכך שמיליארדרים יכולים להזדהות כעניים מרודים ולהיפך.

הרעיון המרכזי שעל פיו לא ניתן לזהות שתי קבוצות בגלל קיומו של תחום אפור ביניהן נקרא “פרדוקס הרצף” או “פרדוקס הערימה” והוא משמש דוגמה לטיעון גרוע עוד מימי יוון העתיקה. בקיצור – למרות שהתפתחות מערכת הרבייה האנושית היא נושא מעניין וחשוב כשלעצמו, היא לחלוטין אינה רלוונטית לנושא הטרנסי.

מין ביולוגי הוא רצף כי הוא נקבע על ידי רמות הורמונים או סימני מין משניים

רמות ההורמונים, סימני המין המשניים ותכונות נוספות אכן מתקיימות על רצף וישנה חפיפה כלשהי בין שני המינים – ישנן נשים עם שדיים קטנים וישנם גברים עם שדיים מרשימים. ישנן נשים שעירות מאוד וישנם גברים חלקים כמעט לגמרי, אבל אין זה אומר שמין ביולוגי בעצמו, כפי שמוגדר על ידי האנטומיה של מערכת הרבייה בעת הלידה, הוא רצף. תכונות אלו אינן קובעות את המין הביולוגי אלא נובעות ממנו.

בנוסף – אם המין הביולוגי נקבע על ידי רמות הורמונים או סימני מין משניים מה זה אומר על מינם הביולוגי של ילדים טרום גיל ההתבגרות, נשים אחרי הפסקת הווסת או כאלו שעברו כריתה של השדיים או של מערכת הרבייה? האם כל אלו שייכים למין ביולוגי אחר? זה פוגעני מאוד ולחלוטין לא נכון.

סריקות מוח מוכיחות שמוחם של טרנסים דומה יותר למין שאיתו הם מזדהים

הטיעון של “מוח ממוגדר” הוא מיושן ואינו תקף מדעית. מחקרים מראים שאין “מוח נקבי” ו”מוח זכרי” ולא ברור כיצד ניתן לטעון לקיומו של מודל נוירולוגי של מוח טרנסי ללא הבדל משמעותי בין מוחות זכריים ונקביים. אמנם הידע שלנו על מבנה המוח עודנו מוגבל ותגליות חדשות יכולות לשפוך אור על הנושא, אבל גם אם יתגלה קשר בין המבנה הנוירולוגי של המוח ובין זהות טרנסג’נדרית, זה רק יסביר את התפיסה העצמית של האדם ולא יצדיק אותה או ייתן לה תוקף.

ניקח כדוגמה את מחלת האנורקסיה. בסריקות מוחיות ניתן למצוא סמנים שיכולים להעיד על אנורקסיה. אבל בדומה לזהות מגדרית, לא ברור האם סמנים אלו הם הסיבה לאנורקסיה או תוצאה שלה. לא משנה מה התשובה לשאלה, מה שחשוב הוא: נניח שאכן יש בסיס ביולוגי למחלת האנורקסיה. האם זה הופך את התפיסה העצמית של חולות אנורקסיה לנכונה? ברור שלא! מבנה המוח של חולת אנורקסיה יכול להסביר מדוע היא תופסת את עצמה כשמנה למרות שהיא לא, אבל זה לא נותן לנו סיבה לאשרר את התפיסה הזו. בדומה לכך – גם אם יש בסיס נוירולוגי לכך שזכר תופס את עצמו כנקבה, זה כשלעצמו אינו מהווה הוכחה לכך שהוא אכן נקבה.

יתרה מכך, לתפיסה השגויה שישנו “מוח זכרי” ו”מוח נקבי” יכולות להיות השלכות מזיקות גם עבור טרנסים בעצמם. אם נשיות או גבריות יכולות להיקבע על ידי מבנה מוחי מסויים, אזי ניתן, לפחות בתיאוריה, לקבוע את “המגדר האמיתי” על פי סריקת מוח. האם פעילים טרנסים יקבלו את המבחן האובייקטיבי כביכול הזה? מה הם יעשו במקרה שבו מישהו יטען שהוא טרנסית, אך סריקת המוח שלו תראה שיש לו מוח “ממין זכר” בתוך גופו הזכרי? הקביעה שישנו בסיס ביולוגי לזהות טרנסית עומדת בסתירה לדגש על הזדהות עצמית, וכל הטיעון קורס לתוך עצמו.

מין ביולוגי אינו חשוב בחיי היום-יום. רובנו אפילו לא יודעים אילו כרומוזומים יש לנו

זה אמנם נכון שרוב בני האדם מעולם לא בדקו את הרכב הכרומוזומים שלהם, אבל זה לא אומר שמין ביולוגי הוא מסתורי או קשה לקביעה. אצל למעלה מ-99.9% מבני האדם ניתן לקבוע בוודאות מהו ההרכב הכרומוזומלי על ידי בחינת סימני המין הראשוניים והמשניים שהם תוצאה ישירה של הכרומוזומים!

זה לחלוטין אינו נכון שמין ביולוגי לא חשוב בחיי היום-יום. מין ביולוגי הוא אחד הדברים הראשונים שאנו מזהים בבני אדם אחרים, והיכולת שלנו לקבוע מה המין הביולוגי על סמך הבדלים קטנים יחסית היא מרשימה מאוד. במובן זה מין הוא קצת כמו צבע עור. רובנו מעולם לא בדקנו במדוייק את רמת המלנין בעורנו, אבל האם זה אומר שאנחנו לא יודעים מהו צבע העור שלנו או שצבע העור אינו רלוונטי? ברור שלא! באופן דומה – גם אם הכרומוזומים שקובעים את המין הביולוגי אינם נראים לעין, התוצאה שלהם – המין עצמו, ברורה וניתנת לקביעה חד משמעית.

יתרה מכך – אפילו פעילים טרנסים בעצמם מכירים בחשיבותו החברתית של המין הביולוגי בחיי היום יום כאשר הם מתלוננים על טרנספוביה. אחרי הכל, אם מין ביולוגי היה כל כך חסר חשיבות ובלתי ניתן לקביעה, זכרים היו יכולים להזדהות כנשים (או להיפך) בלי בעייה. העובדה שזכרים המזדהים כטרנסיות מזוהים כגברים ונקבות המזדהות כטרנסים מזוהות כנשים למרות האופן שבו הם מזדהים או מציגים את עצמם, מראה שמין ביולוגי ניתן לזיהוי בקלות ויש לו חשיבות חברתית ברוב המקרים.

2 Comments

  1. פינגבק:כך תעני לפעילי מגדר ברשת (חלק ב’) – ג׳נדר קריטיקל ישראל

  2. פינגבק:כך תעני לפעילי מגדר ברשת (חלק ג’) – ג׳נדר קריטיקל ישראל

התגובות סגורות.