טור מזוית אחרת על המיתוס של ‘מיעוט החרטה’ במעבר מגדרי

טור מזוית אחרת על המיתוס של ‘מיעוט החרטה’ במעבר מגדרי

מאת דר’ טל קרויטורו

כבר כתבתי בטורים אחרים על כך שמוצאים “מיעוט חרטה” כשנסמכים על מחקרים קצרי טווח של מספר חודשים, או לכל היותר שנה או שנתיים כשזמן החציון לחרטה הוא שמונה שנים, או כשנותנים הגדרה צרה לחרטה כמו – לשאול את המנתח כמה מהמנותחים עדכנו אותו על החרטה כשהרוב לא מעדכנים, או כשנסמכים על מחקרים ברמה נמוכה מאד עם עשרות אחוזי נשירה, ובחלקם אפילו הרוב (עד 60%) נשרו.

כבר גם כתבתי במקום אחר, שברגע שעשו מחקר שלא סבל מהכשלים האלו, ערך מעקב ארוך טווח יותר והסתמך על התנהגות בפועל על סמך מרשמים, הסתבר שתוך 4 שנים כבר 30% מאלו שהתחילו לקחת הורמונים הפסיקו.

כבר גם כתבתי בטורים אחרים על איך מתחרטת ישראלית שאחרי 8 שנים שחיתה כטרנס סיפרה לי שכשהיא התחרטה ב2011 היו בקבוצת התמיכה למתחרטים באנגלית כ- 200-300 איש, וכיום במועד כתיבת טור זה ב-2023, באחת מתוך כמה וכמה קבוצות תמיכה בשפה האנגלית ישנם למעלה מ-50,000 משתתפים/ות.

היום אני רוצה לגשת לזה מכיוון אחר, באמצעות מעקב אחר משתתפי המחקר שהתחיל את כל ההסללה של קטינים לסירוס כימי וכריתת איברים – או בשמו המכובס ‘המודל המאשרר’ – המחקר ההולנדי.

יש לציין שמלכתחילה עברו לסרס כימית ולכרות איברים לקטינים לא כיוון שהייתה הצלחה אדירה עם מבוגרים ורצו להפיץ את כל השפע הזה הלאה, אלא ההפך, בגלל שהממצאים במחקרים שנערכו על מבוגרים הראו תוצאות לא טובות, והיו כאלו שחשבו שאולי אם יתחילו בגיל צעיר אפשר יהיה לשפר את התוצאות העגומות.

המחקר ההולנדי הוא מאד בעייתי. רק ממש לפני כמה חודשים התברר שהוא מומן על ידי חברת בלוקרים.

  • כמו כן התברר ש-100% מהבנות שלקחו חלק במחקר ו-94% מהבנים נמשכו לבני מינם, כלומר זה בעצם מחקר על הסללת ילדים ונוער הומואים ולסביות לסירוס כימי וכריתת איברים.
  • כמו כן התברר שהחוקרים שינו את השאלון על דיספוריה מגדרית באמצע המחקר. כלומר – בן שעבר סירוס וקיבל בהתחלה שאלון דיספוריה לבנים, קיבל בחלק השני שאלון דיספוריה לבנות, ו’הפלא ופלא’ לא הפריעה לו קבלת ווסת, ובת קיבלה לענות על השאלה כמה הזיקפות מפריעות לה ו’הפלא ופלא’ הן לא’, מכאן לדעת החוקרים כנראה שהדיספוריה ירדה… כלומר אי אפשר לדעת האם אכן הדיספוריה ירדה ובאיזה שיעור לאור החלפת השאלון למין הלא מתאים. כך יצא שבן עם דיספוריה מגדרית בשמיים מהיותו בן, יכול עדין למלא שאלון עם דיספוריה מגדרית שמיועד בנות ולקבל תוצאה נמוכה יותר, וכנ”ל לגבי בנות.  
  • כמו כן, מראש החוקרים לקחו רק ילדים שהדיספוריה המגדרית הופיעה אצלם בילדות, והיו בריאים נפשית משאר הבחינות. כיום רוב אוכלוסיית הקטינים שמסלילים לסירוס כימי וכריתת איברים היא אוכלוסיה שונה לחלוטין שהמחקר לא בדק. דהיינו – כאלו שהחלו לחוות דיספוריה עם גיל ההתבגרות ורבים מהם, אם לא רובם, סובלים מתחלואות נפשיות נלוות.
  • כמו כן התברר ששום מקום אחר שניסה לשחזר את תוצאות המחקר לא הצליח. למשל – בבריטניה כשניסו לשחזר את המחקר, אחרי שנה של בלוקרים, הייתה עליה מובהקת סטטיסטית בקטינים שענו ‘אני במתכוון מנסה לפגוע או להרוג את עצמי’, ועליה מובהקת בבעיות התנהגות ובעיות רגשיות בקרב הבנות.
  • בנוסף התגלה שמתוך 70 הנחקרים אחד נפטר באופן כל כך מייסר שאפילו בסרטי אימה היו חוששים להציג: היו צריכים להשתמש בחלקים מהמעיים לניתוח, כי סירסו את הבנים בגיל צעיר אז לא הייתה מספיק רקמת פין כדי לייצר נאו-וגינה. זה מגדיל את הסיכון לזיהום והמסכן חטף זיהום. כל פעם כרתו לו את החלק המזוהם, והזיהום עבר למקום אחר, וכך כרתו לו חלקים אחר חלקים מהגוף בשיטת הסלאמי, עד שנפטר תוך מספר ימים.
  • מרוב שחלק נשרו וחלק לא אספו עליהם נתונים, הוצגו בסוף נתונים על 40 משתתפים, שזה רק 57% מהדגימה המקורית.  
  • שלא היתה בכלל קבוצת ביקורת.
  • שבכלל לא ניטרו את ההשלכות הבריאותיות הפיזיות במחקר.

עם כל זה, אלו הנקודות שאתמקד בהן כעת.  אני רוצה להתמקד בנקודה בה מנסים להעביר לנו מיתוס שקרי של מיעוט החרטה, כאילו השאר מרוצים.  בואו נסתכל רגע על כמה נתונים שהתגלו במעקב לאחר 15 שנים על האוכלוסיה הזו:

  • בזמן שהפכו אותם לעקרים, בגילאי 12-15 אף אחד מהם לא רצה ילדים. במעקב לעומת זאת, בגיל 32, 56% היו רוצים ילדים המספר יכול עוד לעלות כי הם רק בתחילת שנות השלושים. אבל מה לעשות, הם כבר עוקרו.
  • 21% אמרו שהם היו צעירים מדי מכדי להבין בכלל מה הם עושים ואיזה השלכות יהיו כשהתחילו לסרס אותם בגיל 12 עם בלוקרים. אחרים אמרו שהם הבינו, אבל הם פשוט לא ידעו לצפות שהם ירצו ילדים כבוגרים, כשהם היו בני 12-15 .
  • 20% אמרו שהיה להם שינוי בזהות המגדר שלהם אחרי הניתוח (למרות שזו קבוצה שמלכתחילה סוננה כדי שזהות המגדר שלהם תהיה מתמשכת מילדות ולא מאחרונה כנוער). האחוזים האלו של השינוי היו גבוהים יותר עבור אלו על הרצף האוטיסטי (31%).  
  • הוצגו נתונים רק לגבי הבנים בנוגע לתפקוד המיני –
    • 76% מהבנים סובלים מבעיות בליבידו,  
    • 71% סובלים מכאבים במהלך קיום יחסי מין
    • 67% לא מסוגלים בכלל להגיע לאורגזמה
    • 58% מתביישים באיבר המין שלהם
    • 24% מרגישים שהגוף שלהם גברי מדי מכדי לקיים יחסי מין.
    • 60% מהם בלי זוגיות משום סוג (פורמלית או לא פורמלית) בגילאי 32.

זה המחקר שנמצא בבסיס המודל ‘המאשרר’, וזה תוצאותיו. ולכך הם קוראים הצלחה של מיעוט חרטה: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36593754/.