מאמר פופולרי של פסיכיאטר “מאשר מגדר” עודכן לאחר שבדיקת עובדות העלתה שהוא מציג טענות מטעות

מאמר פופולרי של פסיכיאטר “מאשר מגדר” עודכן לאחר שבדיקת עובדות העלתה שהוא מציג טענות מטעות

מתוך הדיילי וייר. המקור כאן.

מאמר פופולרי שטוען שינה תועלת לבריאות הנפש מטיפול “מאשרר מגדר” עודכן על ידי כתב העת שפרסם אותו לאחר שהוכח שיש בו מידע מעוות ומטעה.

דר’ ג’ק טורבן, חוקר ואקטיביסט, פרסם מאמר באתר Psychology Today בינואר השנה, ובו טען שמחקרים מדעיים מראים שישנם יתרונות ברורים לבריאות הנפש ב”טיפול מאשרר מגדר” לבני נוער המזדהים כטרנסים, טיפול אותו הוא מקדם בהתלהבות. למרות זאת, לאחר מאמר עומק שפורסם לאחרונה על ידי חבר ב-Manhattan Institute ליאור ספיר (ושאותו תרגמנו כאן – המתר’), האתר הפסיכולוגי הפופולרי פרסם עדכונים רבים. זה הגיע לאחר חודשים רבים שבהם האתר התעלם מבקשות רבות של מומחים לתקן בשקט את אי הדיוקים.

בראש המאמר שפורסם ב-Psychology Today ישנו כעת נספח האומר: “שימו לב: הפוסט עודכן ב-11 באוקטובר 2022. בדיונים על מאמרים מס’ 5,7,8 ו-10, המשפט האחרון הוסף כדי לכלול עוד מידע על המחקר

מאמרו של טורבן, שמצוטט בהרחבה על ידי פעילי מגדר כראייה תומכת בביצוע מעבר מגדרי רפואי לקטינים בעלי דיספוריה מגדרית, מצטט 16 מחקרים שלטענתו מדגימים שטיפול מאשרר מגדר “מביא לתוצאות חיוביות בתחום בריאות הנפש” בקרב צעירים המזדהים כטרנסים.

למרות שסיים התמחות רק לאחרונה ויש לו הרבה פחות ניסיון קליני מרבים מהמומחים האחרים הקוראים לגישה זהירה יותר בטיפול בדיספוריה מגדרית בבני נוער, טורבן מצוטט בהרחבה ולעיתים קרובות בכלי תקשורת מרכזיים, כולל הניו יורק טיימס, כבר סמכא בנושא.

כאשר ספיר מצא שטענותיו של טורבן שישנו קשר סיבתי בין טיפול “מאשרר מגדר” ותוצאות חיוביות בבריאות הנפש אינן נתמכות על ידי הראיות, הוא פרסם מאמר נגד באתר הסבסטאק הפופולרי “המעוז האחרון של המציאות” (Reality’s Last Stand) המוקדש לדיונים בנושא מין ומגדר. ספיר מצא שכמה מהמחקרים שבהם מנפנפים באופן קבוע כראייה לתועלת של “טיפול מאשרר מגדר” לא מראים שום קשר, ולפעמים אף קשר שלילי, בין הורמונים ובריאות הנפש.

ספיר בחן לפרטים את 16 המקרים שעליהם הסתמר טורבן והראה כיצד טורבן הגזים או פירש שלא כהלכה את חוזק הראיות, והטעה את קוראיו לקבל בברכה את פרוטוקול האשרור השנוי במחלוקת. כמה מהמחקרים היו מעקבים קצרי טווח, שעל פי הגדרה אינם יכולים לתאר את הרגשות לטווח ארוך לגבי מעבר מגדרי רפואי.

אחרי שהשינויים במאמר באתר Psychology Today הובאו לתשומת ליבו, ספיר פירט בציוץ בטוויטר את ארבעת ה”תיקונים” החדשים ואת שתי “העריכות החשאיות” שבוצעו במאמר ביום שלישי.

בעדכון הראשון, לגבי פרשנותו של טורבן את המאמר של קאלטאילה ושות’ מ-2020, האתר Psychology Today כלל ציטוט מכותבי המאמר שטענו שהורמונים “אינם מספיקים לשפר את התפקוד ולהקל על התחלואות הפסיכיאטריות הנלוות בקרב מתבגרים עם דיספוריה מגדרית”.

“כפי שהזכרתי בבדיקת העובדות שלי, קאלטאילה בעצמה הדגישה בפניי שהמחקר שלה לא צריך לשמש כטענה לכך שהורמונים מורידים את שיעורי ההתאבדות”, אמר ספיר. “זו הסתייגות חזקה יותר ממה שטורבן מודה בו עכשיו”.

העדכון השני, על המחקר של ואן-דר מייסן ושות’ מ-2020, כלל הערה שנוספה ולפיה המחברים לא מצאו “ראייה ישירה” לשיפור בבריאות הנפש כתוצאה מלקיחת בלוקרים.

העדכון השלישי, בנוגע למאמר מ-2020 מאת אצ’ילה ושות’, מודה כעת שה”שיפור” שנצפה במטופלים נוגע רק לנוער המזדהה כטרנס מזכר לנקבה ורק לאלו שנטלו בלוקרים.

“כפי שהצבעתי, עם זאת, הקבוצה היוותה רק כ-1/3 מכלל משתתפי המחקר, והם מהווים מיעוט בקרב אלו המופנים לטיפול בימים אלו” אמר ספיר. “למה לא להזכיר זאת?”

עדכון רביעי, המתייחס למחקר של טורבן עצמו משנת 2020, מודה כעת שהמחקר שלו לא לקח בחשבון פסיכותרפיה כמשתנה מתערב. על פי ספיר, פירוש הדבר הוא ש”ייתכן שאלו שדיווחו על שיפור בבריאות הנפש עשו זאת מסיבות שאינן ממש קשורות לנטילת הורמונים”.

שתי “עריכות חשאיות” שספיר שם לב אליהן היו בציטוט שני מאמרים – מאמר של אלן ושות’ מ-2019 ומאמר של קרמייקל מ-2021. בנוגע לראשון – Psychology Today הוסיף את המשפט “יש לציין כי המתבגרים גם קיבלו טיפול נפשי”. בקשר לאחרון, הסתייגות בנוגע למדגם הקטן של המאמר הוסרה.

“כפי ששמתי לב כאשר בדקתי את העובדות, טורבן מזלזל במחקרים שלא מצאו שיפור בבריאות הנפש כאשר גודל המדגם היה קטן, אבל כולל מחקרים עם מדגם קטן (ואפילו קטן יותר!) כאשר הם תומכים במסקנותיו” אמר ספיר.

בעוד שספיר ציין שהעדכונים באתר Psychology Today הם צעד בכיוון הנכון, הוא מרגיש שיש עוד אי דיוקים שלא זכו להתייחסות. בראש ובראשונה, הוא ציין, בכותרת המשנה שאותה בחר האתר לא לשנות, נאמר “מחקר מראה שטיפול רפואי מאשרר מגדר מביא לתוצאות טובות יותר בבריאות הנפש”.

“זה מביא אותי לתיקון הגדול ביותר שהיה צריך להתבצע אבל לא התבצע: טורבן ממשיך ואומר ש-16 מחקרים מראים, בסך הכל, שהורמונים ‘מביאים’ לשיפור בבריאות הנפש. זו שפה סיבתית ומטעה ביותר. לכל היותר היה עליו לומר שהם ‘במתאם’ לשיפור בבריאות הנפש” אמר ספיר.

“המחקרים לא מראים שום הוכחה שההורמונים הם הסיבה לשיפור בבריאות הנפש, אפילו תוך זמני המעקב הקצרים מאוד” אמר ספיר לדיילי וייר. “זה חשוב כי הסיכונים בהתערבויות אלו הם רציניים ולאורך כל החיים, ופעילים מתעקשים שקטינים יכולים להסכים להם כי ללא הורמונים הם בסיכון גבוה להתאבדות – טענה שהופרכה שוב ושוב אבל ממשיכה לעצב את הדיון הציבורי בנושא”.

זו אינה הפעם הראשונה שמנסים ליצור קשר עם האתר Psychology Today בנוגע למאמר השגוי של טורבן. העיתונאית והכתבת השמאלנית ליסה סלין דייויס שלחה שני אימיילים לצוות העורכים של האתר בינואר, זמן קצר לאחר פרסום המאמר. דייויס אמרה לדיילי וייר שהיא ניסתה לתקן את השגיאות הרבות ולעודד את האתר לבדוק את העובדות אבל זכתה בעיקר להתעלמות.

פמלה פרסקי, כתבת של Psychology Today, יצרה אף היא קשר לאחרונה עם העורכים לגבי הטענות המטעות במאמרו של טורבן. פרסקי אמרה לדיילי וייר שהעורכים הגיבו לפנייתה ואמרו לה שהם “בוחנים את העניין”.

האתר הפופולרי WayBack machine, המוקדש לתיעוד ארכיוני של דפי אינטרנט, “הוציא” את המאמר של Psychology Today ממסד הנתונים שלו, אבל מקור חלופי מציג עותקים של הגירסה המקורית.

בעת פרסום המאמר המקורי האתר Psychology Today לא ענה לבקשת התגובה של הדיילי וייר.