אוניברסיטה מנעה מחקר על מתחרטי מעבר מגדרי, החוקר תובע

אוניברסיטה מנעה מחקר על מתחרטי מעבר מגדרי, החוקר תובע

13/6/2022, מאת נעמה עציץ

ב 25 לספטמבר 2017 פורסם מאמר במגזין האינטרנטי BBC News ובו מסופר על ג’יימס כספיאן, יועץ המתמחה בטיפול בטרנסג’נדרים, שרצה לכתוב תזה על חרטה מגדרית כחלק מהתואר השני שלו בייעוץ ופסיכותרפיה באוניברסיטת באת’ ספא באנגליה.

כספיאן סיפר בראיון ברדיו שהצעתו נדחתה על ידי ועדת האתיקה של האוניברסיטה בטענה שהיא עלולה להיות “לא תקינה פוליטית”.

“נדהמתי מההחלטה הזו.” הוא אמר.

אני חושב שאוניברסיטה קיימת כדי לעודד דיון, מחקר – התנגדות אפילו וכדי לאתגר רעיונות שכבר אינם עדכניים או לא שימושיים במיוחד.”

כספיאן אומר שהוא רצה לחקור אנשים שהחליפו מגדר ואז שינו את דעתם, זאת לאחר שנתקל בראיות למספר הולך וגדל של אנשים שהתחרטו על הניתוח וגילה שלא נעשו מחקר בנושא.

בתחילה קיבלה האוניברסיטה את הצעתו אך הוא התקשה למצוא אנשים שהיו מוכנים לקחת חלק במחקר.

הוא אמר: “התקשיתי מאוד לגרום לאנשים להיות מוכנים לדבר בפתיחות על החוויה של מעבר חוזר. הם אמרו שהם מרגישים בטראומה מכדי לדבר על זה, מה שגרם לי לחשוב אפילו יותר שאנחנו באמת צריכים לעשות את המחקר הזה”.

כספיאן תיקן את הצעתו כך שהמחקר יכלול נשים שביצעו מעבר מגדרי להיות גברים ואז חזרו לחיות כנשים אך מבלי לבצע ביטול לניתוח המגדרי שעברו, אז הוא הגיש מחדש את ההצעה אבל היא נדחתה על ידי ועדת האתיקה בתירוץ שזה עלול להוביל לביקורת על המחקר ברשתות החברתיות, וביקורת על המחקר תהיה ביקורת על האוניברסיטה, הם גם הוסיפו ש”עדיף לא לפגוע באנשים”, כספיאן אמר.

במאמר כתוב שלפי ה”טיימס” נדחתה ההצעה מכיוון ש”עיסוק במחקר שעלול להיות לא תקין פוליטית טומן בחובו סיכון לאוניברסיטה”.

האקטיביסט הזכר-טרנסית האמריקאי ריקי וילצ’ינס, שהקים את הקבוצה הלאומית הראשונה לקידום טרנסג’נדרים ומזדהה עם כינויי אשה, אמר כי למחקרים על טרנסג’נדרים עשוי להיות “זרם תת פוליטי” שעלול להשפיע לרעה על אופן הטיפול בהם. “אנשים משיקים כבר עשרות שנים מחקרים שמעכבים גישה של טרנסג’נדרים לניתוחים”, הוא אמר בראיון ברדיו.

אבל כספיאן אמר שמחקרים ישנים יותר לא מעודכנים והמחקר נחוץ כדי לעזור לאנשים.

הוא הוסיף: “כל התחום השתנה לחלוטין במהלך השנים האחרונות. הרעיון של שימוש במידע בצורה שלא תעזור לאנשים כתוצאה מהמחקר שהתכוונתי לעשות – הוא שגוי לחלוטין.”

הוא שוקל צעדים משפטיים אך מחכה שהאוניברסיטה תסיים את חקירתה הפנימית.

מהאוניברסיטה נמסר כי היא לא יכולה להגיב עד לאחר חקירה פנימית.

במאמר מאוחר יותר שהתפרסם ב 9 בפברואר 2021 באתר PinkNews נכתב כי אוניברסיטת באת’ ספא אמרה ל-PinkNews שהצעת המחקר של ג’יימס כספיאן לא נדחתה בגלל הנושא, אלא “בגלל הגישה המתודולוגית המוצעת שלו”.

הדובר הוסיף: “האוניברסיטה לא הייתה בטוחה שגישתו תבטיח את האנונימיות של משתתפיו או את סודיות הנתונים”.

קייט ריינולדס, פרופסור ודיקנית בית הספר לחינוך באוניברסיטת באת’ ספא, הייתה בין אלה שדחו את הצעתו של ג’יימס כספיאן. לדבריה, זה היה לאחר דיון עם ועדת האתיקה של בית הספר לחינוך.

לפי SomersetLive, ריינולדס אמרה: “זהו פרויקט מורכב, והסיכונים גדולים מדי לאוניברסיטה. עבודה על מחקר פחות מורכב מבחינה אתית כדי להשלים את התארים תהיה מתאימה יותר.”

התיק של כספיאן נגד החלטת האוניברסיטה הגיע ב-2019 לבית המשפט המלכותי לצדק, אך השופט לא התיר לו להמשיך עם הצעתו להמשך ביקורת משפטית.

כספיאן אמר ל”טלגרף” כי לא נותרה לו ברירה אלא להעביר את התיק לבית הדין האירופי לזכויות אדם (EHRC), לאחר שמיצה את כל האפשרויות האחרות.

עורכי דינו של כספיאן יטענו כי כספיאן, יועץ הטוען לניסיון של עשור בהתמחות בטיפול בטרנסג’נדרים, מכיר בזכותו לגשת לבית המשפט בעקבות פגיעה בחירותו להמשיך במחקר אקדמי לגיטימי וכי ההחלטה להתערב בחופש האקדמי שלו היא אפליה לרעה. 

בנקודה זו בכתבה מצוין שהוא נתמך על ידי המרכז המשפטי הנוצרי.

כספיאן טוען ש-50 אנשים שרצו לעבור מעבר מגדרי חוזר, פנו אליו והביעו את החרטה שלהם על המעבר הראשוני. הוא אמר, כמו שנכתב למעלה, שהם הרגישו יותר מדיי בטראומה מכדי לדבר על זה וזה מה שגרם לו לחשוב שבאמת יש צורך לעשות את המחקר.

הוא אמר ל’טלגרף’ שלמען החופש האקדמי ועבור מאות, אם לא אלפי הצעירים “הטוענים לפגיעה ולעיתים מושתקים על ידי השקפה נוקשה שהפכה לסוג של אידיאולוגיה טרנסג’נדרית ואינה מאפשרת דיון” יש יותר מדי שמונח על כף המאזניים. 

הוא הוסיף: “המחקר המקדים שלי חשף פילוג שנוי במחלוקת שהולך וגובר בפוליטיקה הטרנסג’נדרית, וחוויות אשפוז שהדאיגו אותי מאוד אישרו את הצורך במחקר זה”.

כספיאן טען ש”אנשים מצנזרים את עצמם, לא רק מבחינת דיבור בנושא אלא במחשבה”. 

המאבק המשפטי שלו הינו תולדה של פסיקת בית המשפט העליון, שבה שופטים אמרו שטרנסג’נדרים מתחת לגיל 16 חייבים להבין את ההשלכות, הן של חוסמי גיל ההתבגרות (בלוקרים) והן של מעבר פוטנציאלי לטיפול הורמונלי, כדי שיוכלו להסכים לטיפול.

נכון לזמן סיום כתיבת המאמר לא מצאתי מידע עדכני יותר בנוגע למשפט של כספיאן, כנראה שהוא עוד בהליכים. 

2 Comments

  1. Does your site have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d
    like to send you an e-mail. I’ve got some recommendations
    for your blog you might be interested in hearing. Either way,
    great site and I look forward to seeing it grow over time.

התגובות סגורות.